|
Marjorie Hope
| Založen: 19. 09. 2026 |
| Příspěvky: 4 |
|
|
 |
| Zaslal: 19.9.2026 7:50 |
|
|
 |
|
Codziennie odbywa sie takze brutalnosc zabawki dla 4 latka na zwyklych uzytkownikach tej platformy. Jest dosc niewidoczny, ale podaza za pradami czasu i uwagi generowanymi przez wszystkich korzystajacych z platformy tego dnia lub punktu w czasie. My, uzytkownicy tworzymy strumienie czasu i uwagi wirujace wokol wszystkich platform spolecznosciowych. Ale poniewaz sa one zbiorowym stworzeniem, nikt ich nie kontroluje. To wlasnie sprawia, ze jest zabawne - nauczenie sie galwanizowac, wstrzasnac i wzbudzic uwage, a nastepnie wysylac to w ten czy tamten sposob.
Pamietam, ze zostalem wymieniony jako jeden z czlonkow tej grupy, ktory otrzymal wysokie zaangazowanie innych czlonkow, ale ktory nie uczestniczyl ani nie lubil innych postow. Probowal uzyskac wiecej zaangazowania ze strony wszystkich czlonkow. Mial racje. Nie ma nic nudniejszego niz grupa, w zabawki dla 2 latka ktorej nikt nie lubi ani nie komentuje niczyich postow. Przez jakis czas lubilem i komentowalem posty innych czlonkow. Ale nikt nie zauwazyl. Wiec moje zareczyny naturalnie odrzucily sie, wracajac do moich zboczonych sporadycznych postow. Kiedy podzielilem sie czyms, co klocki lego dla dziewczynki zrobilem, staralem sie upewnic, ze polaczylem jego tresc z interesami grupy komentarzem o tym, jak jest ona istotna.
Brutalnosc jest wbudowana w platforme (jak rowniez inne platformy mediow spolecznosciowych) i moze przeniesc sie na rzeczywistosc w straszny, zly sposob. Wezmy pod uwage ludobojstwo Rohingya w Mjanmie. To ludobojstwo wykorzystalo Facebooka do podzegania do strasznej, brutalnej przemocy w realnym swiecie. New York Times przeprowadzil doglebne dochodzenie w sprawie tego ludobojstwa i poinformowal, co znalezli w tym artykule: Ludobojstwo zachecone na Facebooku, dinozaury zabawki z postami z wojska Myanmaru
Jakis rok pozniej pamietam, ze wzial wolne od swojego glebokiego zaangazowania w grupe, cytujac, ze zajelo to zbyt duzo czasu i musial wlozyc wiecej tego w rodzine i inne rzeczy, ktore dzieja sie w jego zyciu. Myslalem, ze to byla godna podziwu akcja. Nowy administrator, ktory go zastapil, byl na poczatku bardzo zaangazowany. Bylismy juz przyjaciolmi na Facebooku z innej grupy. Odbylismy kilka doglebnych, badajacych rozmow. Nastepnie drugi facet wrocil i dodano kilka administratorow. Zauwazylem jednak, ze pierwszy administrator nie byl juz tak zaangazowany jak wczesniej, z wyjatkiem rzadkiego postu tu i tam. W rzeczywistosci rzadko komentowal wiecej postow.
O tym wszystkim pisze w mojej historii zatytulowanej Sapience: The Moment is Now. To historia, ktora wymagala ode mnie zejscia do wielkich glebi wewnatrz siebie. Bylo tam tak ciemno, ze sie zgubilem. Ale prezenty dla 2 latka zejscie pozwolilo mi wskrzesic najglebsze, najbardziej zapomniane czesci siebie. I dziwne, to wlasnie te czesci pomogly mi przetrwac okropny rok - rok naglych odwrotow i cierpien na calym swiecie. Nic wiecej nie trzeba powiedziec oprocz 2020.
Nie mial wszystkich informacji, poniewaz wiele z nich pozostalo ukrytych; Jego analiza jest jednak doskonala i oferuje mozliwosci wgladu i rozwoju. Ale oczywiscie ten rodzaj wzrostu jest trudny. Z tego powodu czesto jest odrzucany, zwlaszcza przez kolektywy, poniewaz nie jest ladny, nie jest mily. To rzeczy o sobie, ktore wszyscy musielismy odrzucic i ukryc, poniewa [img]https://www.agataidziecko.pl/wp-content/uploads/2026/07/zabawki-dla-4-latka-752tsm-1-300x320.jpg[/img] z inni postrzegaja nas jako potwory za ujawnienie tych czesci siebie.
|
|